Wie zijn wij

Bekijk wie er achter Young Energy Officers zitten
< Terug naar overzichtspagina

Dejan Zamurovic

Dejan Zamurovic Mijn naam is Dejan Zamurovic, ik ben overdag Solution Architect en ’s nachts fotograaf.

Van kleins af aan had ik een interesse in stenen, de aarde en de ruimte. Ik had dan ook weinig bedenktijd nodig om voor de studie Aardwetenschappen te kiezen. Maar werkzaam worden in de olie en gas industrie heb ik vervolgens een poos ontweken omdat ik niet wilde bijdragen aan de uitbating en vervuiling van de planeet. Nu ben ik Data Engineer bij olie- en gasproducent Wintershall Noordzee en weet ik achteraf dat juist binnen de industrie er gelegenheid is om deel te nemen aan verduurzaming van energieproductie en -consumptie.

In een rol vergelijkbaar met die van Solution Architect onderzoek en ontwerp ik toepassingen van digitale technologieën die leiden tot efficiëntere (dus duurzamere) processen. Maar automatisering en digitalisering van een enkele producent dan wel de gehele industrie is niet voldoende voor de energietransitie. Voor grootschaligere oplossingen is er naar mijn mening niet alleen goedkeuring maar ook actieve participatie van het publiek nodig. Ik merk zowel in mijn omgeving als in de media dat tussen consument, wetenschap en overheid (d.w.z. het “publiek” van de industrie) er geen gemeenschappelijk begrip is over het energielandschap en ik denk dat het aan de industrie is om alle drie deze lagen van het publiek te betrekken in hun expertise en de communicatie onderling aan te wenden.

Ik wil samen met het grote publiek werken aan grootschalige initiatieven en daarom streef ik er als YEO naar om de perspectieven van alle betrokkenen te doorgronden en om te zorgen voor wederzijds begrip. Zo kunnen we samen naar oplossingen zoeken alsmede werken aan goede betrekkingen en een sterke motivatie voor het uitvoeren van een impactvolle energietransitie.