Wie zijn wij

Bekijk wie er achter Young Energy Officers zitten
< Terug naar overzichtspagina

Anja Dijkhuizen

Anja Dijkhuizen Mijn naam is Anja Dijkhuizen, een enthousiaste geoloog, 35 jaar en moeder van 2 dochtertjes. In mijn vakanties vind je mij het liefst in de bergen of vlakbij de zee om te duiken of te snorkelen. Hiernaast is één van mijn passies energie, en dan vooral het energievraagstuk in Nederland.

Ik werk bij de NAM voor Shell en als geoloog is het mijn taak om nieuwe gasreserves te vinden op de Noordzee. Ik vind het belangrijk dat we als industrie kritisch kijken naar onze rol in de energietransitie. Dat is ook de reden dat ik voorzitter ben van een interne ‘grassroots’ organisatie om zo verder te praten over de energietransitie, zowel binnen als buiten mijn bedrijf en industrie, maar ook om deze zelf vorm te geven aan de hand van projecten.

Ik leg graag geologie op een begrijpbare manier uit: hoe werkt onze aarde en op welke tijdschaal moeten we hiervoor kijken? Aangezien de energietransitie een complex onderwerp is, kan ik als geoloog mijn specifieke kennis over de Nederlandse ondergrond bijdragen. Daarnaast heb ik ervaring om te werken in een sector waar wij voor een veilig, betrouwbaar en betaalbare energievoorziening zorgen. Ik wil graag deze kennis inzetten en meepraten over de keuzes die gemaakt worden onderweg naar 2050.

Ik hou ook erg van tastbare feiten. Hoeveel energie verbruiken we eigenlijk in Nederland? Hoeveel energie produceren we uit hernieuwbare bronnen? En hoeveel CO2 stoot ik eigenlijk uit in een heel jaar? Als YEO zie ik het als mijn taak om deze zaken te verduidelijken, maar ook om open te staan voor alle signalen uit de samenleven om hiervan te leren en samen te werken aan onze toekomst in een opbouwend dialoog. Als ik naar de toekomst kijk zie ik net als vele generatiegenoten de mogelijkheid voor een klimaatbestendig energiesysteem. Ik zie het als mijn taak, en die van mijn industrie, om hierin een verantwoorde rol te spelen. De kennis en infrastructuur die ik overal om mij heen zie is nodig om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen en ik draag hier graag mijn steentje aan bij. Nederlands aardgas zal nog een tijd een groot onderdeel uitmaken van onze energiemix en als we dat op een verantwoorde manier kunnen opsporen en produceren is dat iets waar we trots op kunnen zijn als land.