Wie zijn wij

Bekijk wie er achter Young Energy Officers zitten
< Terug naar overzichtspagina

Klaas Johannes Blacquière

Klaas Johannes Blacquière Ik ben Klaas Johannes, 28 jaar, en inmiddels zeven jaar offshore werkzaam, waar ik tijdens mijn studie werktuigbouwkunde in ben gerold. Ik ben werkzaam als Senior Operator/Mechanic bij Neptune Energy waarnaast ik nog een studie MSc Petroleum Engineering aan het volgen ben. De keuze om te werken in de olie- en gasindustrie hebben wel vragen opgeleverd van zowel vrienden, familie en collega’s. De vraag of het een verstandige keuze is geweest heb ik mijzelf ook gesteld, zowel moreel gezien als voor mijn eigen toekomst.

In de zeven jaar dat ik offshore werkzaam ben is er namelijk veel veranderd, waar natuurlijk de discussie over de energietransitie een onderdeel van is. Wat hierbij opvalt is dat er vaak over de industrie wordt gesproken maar dat de sector in de discussies niet voldoende een onderdeel van uitmaakt, het is een eenzijdige discussie geworden.

Soms lijkt er vergeten te worden dat een groot deel van de welvaart en comfort in ons land afkomstig is van de opbrengsten van aardgasproductie en -consumptie. Daarbij speelt gas op dit moment een onmisbare rol in de energiemix. Het spreekt mij aan om als YEO met mijn kennis en ervaring van onze sector onderdeel te zijn van de discussies over de oplossing voor de energietransitie, en daarnaast te luisteren naar andere perspectieven en hoe die perspectieven naar de energietransitie kijken. Dat de olie- en gasindustrie verduurzaamd dient te worden is namelijk een feit. Het is dan ook goed om te laten zien dat er al initiatieven zijn zoals het hergebruik van infrastructuur voor waterstofproductie, opgewekt uit aardgas of met behulp van windenergie op zee.