Wie zijn wij

Bekijk wie er achter Young Energy Officers zitten
< Terug naar overzichtspagina

Roman van Laak

Roman van Laak Mijn naam is Roman van Laak, ik werk bij Neptune Energy als Project Manager. In die rol leid ik een team dat technische projecten oplevert. Deze projecten zijn aanpassingen aan verschillende platforms die geopereerd worden door Neptune Energy. Zo werk ik bijvoorbeeld aan een haalbaarheidsstudie voor een CO2-opslag in uitgeproduceerde gasvelden op de Nederlandse Noordzee.

De klimaatcrisis treft ons allemaal en daarom moeten we snel actie ondernemen zonder dat dat onbetaalbaar wordt. Ik denk dat de Nederlandse offshore sector nog een belangrijke rol te spelen heeft in de energievoorziening en energietransitie. Sterker nog, ik denk dat deze industrie een nog grotere rol zou moeten spelen dan dat ze nu al speelt.

De vraag naar aardgas valt niet plotseling weg wanneer we de kraan in Groningen dichtdraaien. In plaats van geld, banen en invloed te verschuiven naar Rusland, het Midden-Oosten en de VS, kunnen we de aardgas reserves beter in eigen land produceren zolang er nog vraag naar is. Dat is tevens significant milieuvriendelijker dan de buitenlandse alternatieven. Bovendien hebben we de afgelopen 50 jaar voor miljarden een gasinfrastructuur uitgerold in de Noordzee. In plaats van deze langzaam te verwijderen tot aan 2050 en parallel een elektrische infrastructuur aan te leggen, denk ik dat we hier voor een groot deel een tweede leven aan kunnen bieden voor waterstoftransport en CO2-opslag op zee. Daar zou ik graag technisch aan willen bijdragen, en vervolgens mijn kennis gebruiken om mee te praten en luisteren in de beslissingen die genomen worden onderweg naar 2050.

Tevens zal er een maatschappelijk debat gevoerd moeten worden. Ik denk dat te vaak de emotie en niet de ratio de boventoon voert in dit debat. Als Young Energy Officer hoop ik daar verandering in te kunnen brengen door deel te nemen aan dit debat. Al vanaf mijn studie werktuigbouwkunde heb ik een grote interesse voor de energievoorziening van onze samenleving en volg nauwgezet de ontwikkelingen. Daarnaast heb ik negen jaar ervaring midden in belangrijke spelers binnen deze industrie. Ik heb mij aangemeld als Young Energy Officer om die ervaring en de interesse in onze energievoorziening in te brengen in het debat en daarbij de belangrijke rol die de Nederlandse offshore industrie kan spelen kenbaar te maken.